Jędrzejowskie Forum Internetowe Strona Główna Jędrzejowskie Forum Internetowe
www.forum.jedrzejow.eu

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
niezidentyfikowane obiekty latajace?
Autor Wiadomość
Sat/acideight 
Fisk Teknik

Wysłany: Nie 25 Lip, 2010   niezidentyfikowane obiekty latajace?

Wczoraj, w okolicach godziny 2 (w nocy) jadac przez kopaniny i piaski dolne (czyli te, przy ktorych jest boisko treningowe) zauwazylem trzy, poczatkowo wygladajce na gwiazdy, obiekty, koloru bardziej pomaranczowego niz bialego (wlasciwie to nie byly ani troche biale). Wraz z moim przemieszczaniem sie w strone jedrzejowa trzy te obiekty wykazaly... poruszanie sie.. jeden dosc szybko zniknal z pola widzenia, pokierowal sie w kierunku poludnia, natomiast pozostale dwa poruszaly sie rowno, jeden za drugim (ale na innej wysokosci) w strone wschodu, czyli tak, jakby 'nacieraly' prosto na mnie. W pewnym momencie, gdy obiekty te byly juz dosc blisko (wlasciwie wygladalo to wlasnie jakby znajdowaly sie nad boiskiem treningowym na piaskach), uciekaly one, tak jakby w gore i... znikaly. z racji tego, ze niebo akurat w tym miejscu bylo mocno zachmurzone, domniemywalem, ze obiekty te zniknely w chmurach, ale dziwne jest to, ze juz sie z nich nie wylonily, dodatkowo nie wydawaly zadnego dzwieku (nic podobnego do samolotu). Po tej sytuacji (a jechalem jakies 20-30kmh by poogladac to zjawisko) i chwilowej ciszy na niebie, nastepne 3 obiekty, wylatujace mniej wiecej z kierunku zarzadu drog publicznych na starej siodemce (czyli polnocnego wschodu) daly prawie identyczny pokaz (lecialy niby dosc nisko nad ziemia, dosc szybko sie poruszaly i byly mocno pomaranczowe).
Nie bylo to moim urojeniem ani przywidzeniem, bo potwierdzic ta sytuacje moga oprocz mnie rowniez 2 inne osoby.
Zastanawiam sie, czy ktos z was moze orientowac sie co to bylo? Na samoloty to nie wygladalo, moze, ze samoloty cwicza manewry nad jedrzejowem (po czym nagle znikaja zamiast leciec w innym konkretnym kierunku), gwiazdy nie ruszaja sie w takich znacznych odcinkach i z taka predkoscia.. no i nie sa tak jakby 'startowane' z ziemi.

gość- ik

Wysłany: Nie 25 Lip, 2010   

No Sat identyczną sytuacje miałem w okolicach Zdanowic. Nawet zatrzymałem się na chwile bo myślałem, że to helikopter ratowniczy w zawisie, ale zero dźwięków tylko światła. No nie wiem, może ktoś się bawi jakimiś zdalnie sterowanymi zabawkami, ale i te wydawały by jakiś dźwięk.

Sat/acideight 
Fisk Teknik

Wysłany: Pon 26 Lip, 2010   

gość- ik napisał/a:
No Sat identyczną sytuacje miałem w okolicach Zdanowic. Nawet zatrzymałem się na chwile bo myślałem, że to helikopter ratowniczy w zawisie, ale zero dźwięków tylko światła. No nie wiem, może ktoś się bawi jakimiś zdalnie sterowanymi zabawkami, ale i te wydawały by jakiś dźwięk.

ale zryc banie mozna bylo sobie tym, ze 'znikaly nagle', swiatla im gasly? czy co? po czym wylatywaly jakby z calkiem innego miejsca (miejsce to pokrylo sie dwa razy).. mialem tez rozkmine, ze to jakies calkiem nieudane weselne fajerwerki (a wesele dzialo sie na piaskach), ale gdzie tu rozblysk, zbyt mala predkosc poruszania sie i identyczny kierunek lotu..
akurat wlasnie liczylem, ze tylko ty mozesz wiedziec co to jest.. ;p

ciasteczkowypotwor 

Sat/acideight, Może to perseidy? Choć na nie za wole.
Jeśli to była sobotnia noc, to zapewne Chińskie lampiony, z jakiegoś wesela :)

gość- ik

W tym przypadku ciasteczkowy potworze tor lotu mógłby się zgadzać ponieważ lampiony zazwyczaj wpadają w kanał powietrzny i lecą

Sat/acideight 
Fisk Teknik

Wysłany: Czw 29 Lip, 2010   

ciekawa sprawa.. ciekawe na ile to wytlumaczenie jest prawdziwe.. pierwszy raz w zyciu widzialem cos takiego..

A_netka

Zapewne widziałeś nowoczesny typ samolotu napędzany najnowszym silnikiem plazmowym. Plazma wydziela jaskrawe światło. W ten sam dzień, około 23-ej dostrzegliśmy z kilkoma osobami to samo zjawisko, tylko z tą różnicą, że było to białe światło, tuż u podstawy chmur, a wtedy padało więc obiekt musiał być na niewielkiej wysokości. Przypuszczam, że swiatło zmienia barwę podczas przechodzenia w różne stadium prędkości. Faktycznie, mimo pochmurnej pogody nie słychać było pracy silnika. Obiekt poruszał się z kierunku zachodniego na wschód. Wykluczam jakiekolwiek latające podświetlane wewnątrz balony itp. gdyż nie mogłyby dawać aż tak jasnego światła. Z podobnym zjawiskiem kolega spotkał się jakieś 20 lat temu na terenie Niemiec i centralnej Polski.

ciasteczkowypotwor 

A_netka, Tak to było ufo.

Te Chińskie lampiony są brane za UFO w naszym kraju od dłuższego czasu.

A_netka

Wysłany: Pią 30 Lip, 2010   

ciasteczkowypotworze czytaj ze zrozumieniem. Napisałam, że to prawdopodobnie najnowszy model samolotu napędzany silnikiem plazmowym a nie ufo. A tak na marginesie pomyśl: jeśli widziałeś to zjawisko, to również musiałeś zauważyć bardzo mocne światlo,więc? Logika. Zbyt mocne światło jak na lampioniki,co? Nawet chińskie:)

ciasteczkowypotwor 

Wysłany: Wto 03 Sie, 2010   

A_netka, Tak silnikiem plazmowym, dobre.

ArśArś 

Wysłany: Wto 24 Sie, 2010   

a może to wyładowania atmosferyczne, skoro niebo było pochmurne to gdzieś w oddali mogła przechodzić burza, czy się mylę?, sat posiadasz jakieś fotografie bądź filmy nagrane telefonem komórkowym?

TJERomano 
P**ER FINDER

Ostrzeżeń:
 2/2/3
Wysłany: Czw 26 Sie, 2010   

To sprawa dla badaczy z Archiwum X :) Moze to jakies disco bandżo światła?

KwusheR

Wysłany: Czw 02 Wrz, 2010   

eee niedawno ktoś puszczał lampiony na osiedlu zachód... Stawiam, że to to "zjawisko" :)

Odpowiedz do tematu